Gerbera blomster: Alt hvad du har brug for at vide om gerbera og pasning af den

Med sine livlige farver er gerbera en hyldest til sol og sommer! Uanset om det er som stueplante, i haven eller i en blomsterbuket, har denne dejlige blomstrende plante erobret Europa. Gerberablomsten, der ligner en miniaturesol, symboliserer med sit sommerlige udtryk glæde og godt humør! Gerberablomsten er en fin snitblomst, der findes i en bred palette af farver. Med sit store, farverige hoved og lange, slanke stilk passer gerbera blomster smukt ind i en blandet buket med grønt eller i urtepotte som udendørs plante. Læs mere om blomsten, og hvordan du passer dine gerbera her.

Floristens kreative buket, flerfarvet fra 299 kr.
Floristens valg i æske (Multifarvet) fra 249 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den venlige fra 299 kr.

Historien om gerbera blomsten

Gerberas egenskaber og sorter

Gerbera

På grund af sin oprindelse er gerbera blomster også kendt som den afrikanske marguerit. Gerbera minder da også om margueritten, men blomsterhovedet kan blive op til 12 cm i bredden, og gerberaens kronblade sidder tæt rundt om blomstens øje. Der findes omkring tredive arter af planten gerbera, der stammer fra Sydamerika, Afrika, Madagaskar og Asien. Det er en urteagtig, flerårig blomstrende plante, der tilhører astersfamilien og også kendes som Transvaal Daisy.

blomstersprog har gerbera altid en positiv betydning.
Afhængigt af farven kan den udtrykke taknemlighed, glæde, godt humør, hygge og dybe følelser.  

Indenfor eller udenfor?

Gerbera er perfekt som stueplante. Men hvis du er så heldig, at du befinder dig i et mildt og solrigt klima, kan du også plante gerbera udendørs. I stenbede, blomsterbede og krukker på terrassen vil den bringe humør og vitalitet til dine uderum! 

Pasning af gerbera

Denne plante kræver ingen særlig pasning – hvilket sandsynligvis er en af grundene til dens popularitet over hele verden!

Vanding af gerbera i potte

Her er vores vandingstips til at få rig blomstring! Vand regelmæssigt om sommeren for at sikre, at jorden forbliver fugtig omkring rodklumpen. Pas dog på ikke at gøre bladene våde.  

I løbet af foråret og sommeren skal du anvende geraniumgødning hver anden uge.  Om vinteren skal du begrænse vandingen, så jorden når at tørre ud i flere centimeters dybde mellem vandingerne. Husk at vande mere, når vejret bliver tørt og varmt. Fjern visne blade og blomster efter behov. 

Vanding af gerbera i haven

Om foråret og sommeren skal du vande i små mængder, men regelmæssigt. Brug regnvand, hvis det er muligt, og undgå at gøre bladene våde. I hele blomstringsperioden tilsættes flydende gødning til grønne planter for at opnå den smukkeste blomsterflor. I løbet af efteråret og vinteren er regn normalt tilstrækkeligt til at skabe den rette hydrering af planten.

orange gerbera
Floristens kreative buket, flerfarvet fra 299 kr.
Floristens valg i æske (Multifarvet) fra 249 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den venlige fra 299 kr.

Omplantning af gerbera

Efter 2 år vil en omplantning være nødvendig, helst om foråret. Vælg en lidt større potte med drænhuller i bunden, da rødderne er følsomme over for overskydende væde. Din plante har også brug for pottejord til blomstrende planter, hvis du vil have den til at give dig smukke blomster.  

For at fremme dræningen skal du lægge et lag lerkugler i bunden af potten. Tilsæt derefter et tyndt lag blomstrende plantejord, inden du sætter gerberaen. Dæk med jord, men undgå at dække bladene for at forhindre at de rådner. Pres jorden ned med hænderne og afslut med moderat vanding, så jorden klæber godt til rødderne. Undgå overvanding. Hvis der ophobes vand i underskålen, skal du tømme den for at forhindre, at roden rådner.

multifarvet gerberabuket i vase på bord

Pasning af en buket gerbera

Stil din gerberabuket i en vase uden at tilføre for meget vand. Disse blomster har generelt kun brug for en lille mængde vand. Fyld bunden af vasen, så kun spidserne af stilkene står i vandet.  

Hvis dine gerbera begynder at hænge, er det tid til igen at skære stilkene skråt med en skarp kniv. Undgå beskæresaks, som har tendens til at knuse plantestængler. For at bevare din buket i optimal stand skal du holde den væk fra varmekilder, træk og fuld sol.

Plantning af gerbera

Gerbera skal plantes i april, helst i let og godt drænet jord, der er rig på organisk materiale. Hvis du planter den indenfor, skal du give den lys og placere den på et sydvendt sted. Om sommeren skal du dog undgå at den får direkte sollys om eftermiddagen.  

Placering af gerbera indenfor

På vores breddegrader er indendørsmiljøer velegnede til dyrkning af gerbera, der kræver temperaturer mellem 18 og 24 grader. Find et solrigt sted til din plante, så den kan nyde lys af god kvalitet, samtidig med at du skal undgå direkte sollys i sommermånederne. Hold den væk fra varmekilder og træk (opvarmning, aircondition, entré osv.).  

Plantning af gerbera indendørs

For at plante gerbera i potte kan du bruge samme teknik som beskrevet ved omplantning. Bare sørg for at vælge en urtepotte, der er 3-4 cm større end plantens rodkugle.  

Hvis du bruger en krukke, der er for stor, kan det skabe overskydende væde omkring rødderne. Derfor er det heller ikke tilrådeligt at plante gerbera i blomsterkasser eller sammenplantninger.  

Floristens kreative buket, flerfarvet fra 299 kr.
Floristens valg i æske (Multifarvet) fra 249 kr.
Den kære fra 319 kr.
Den venlige fra 299 kr.

Placering af gerbera i haven

Vælg et sted, der er beskyttet mod vinden. Plant f.eks. ved en mur eller et hegn. Sørg for, at dine gerbera får godt med morgensol, men er beskyttet mod den brændende eftermiddagssol.  

Plantning af gerbera udenfor

I områder, hvor temperaturen ikke falder til under 5 grader, kan man plante i april.  Blomstringen vil så finde sted i løbet af sommeren. Det tilrådes at købe unge planter, da gerberastiklinger er vanskelige at passe.  

Forbered en blanding af havejord og pottejord til blomstrende planter (50/50). Grav et hul, der er større end plantens rodkugle, og løsn jorden i bunden af hullet med en lille skovl eller havegaffel. Læg et lag af din jordblanding i hullet, og placér derefter planten i hullet, inden du fylder jorden i. Pres jorden fast omkring planten og vand gavmildt, men ikke nok til at skabe en mudderpøl. Og glem ikke at forny dine planter hvert 3. år, så du fortsat kan få glæde af de smukke blomster!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top