Alt, hvad du skal vide, om cymbidium-orkidéen

Cymbidium er en orkidé med en atypisk og meget dekorativ blomstring, som normalt finder sted om efteråret og vinteren. Denne moderne plante kan blomstre igen indendørs over flere år, når den har de rette vækstbetingelser. Hvordan plejer du en cymbidium-orkidé? Hvordan får du en cymbidium-orkidé til at blomstre igen? Læs de enkle trin, du skal tage, når du skal pleje denne smukke blomstrende plante! 

Karakteristika for cymbidium-orkideen

hvid cymbidium-orkidé

Cymbidium-orkideen hører normalt hjemme i Asien og Australien og kendetegnes ved store næsten læderagtige blade, der kan blive op til 1 meter lange og en blomstring, der normalt kommer om vinteren og foråret. 

Med sin blomsterstand, der hver især kan have op til 30 blomster på kun 10 centimeter, må man sige, at cymbidium giver masser af mangfoldighed og originalitet. Denne art blandt orkidé findes i alle farver. Vær dog opmærksom på, at de mest populære sorter af cymbidium-orkideer er: 

  • Devoniarum 
  • Eburnum 
  • Rubescens 
  • Bicolor 
  • Tracyanum 

 Cymbidium tracyanum-orkidéen har blomster, hvis hængende kronblade, nogle mennesker synes, ligner formen på en edderkop.

Cymbidium x hybridum dyrkes primært som en indendørs plante. Hvis den plejes ordentligt, kan den leve op til 7 år i et hus eller en lejlighed. Blomstringen varer normalt mellem 6 uger og 3 måneder. 

Historie og betydning af cymbidium-orkideen

Cymbidium-orkidéen, hvad end den er på landjorden eller epifytisk, blev dyrket for århundreder siden i Asien, men især i Kina og Japan. I begyndelsen af 1800-tallet var det en svensk botaniker Olof Swartz, der for første gang beskrev cymbidium-orkidéen

Den første hybrid blev skabt i 1889 af British Veitch Nurseries, som lavede en krydsning mellem Cymbidium eburneum og Cymbidium lowianum

Der er nu omkring 40 arter af cymbidier i naturen mod tusindvis af skabte hybrider. 

Den atypiske form på cymbidium-orkideen har længe fascineret folk, som brugte den til ofringer. I den gamle verden så man også denne art som et væsen, der var halvt insekt og halvt grøntsag, og betragtede den derfor som “en skandale af verden”. 

I kærlighedens sprog er en cymbidium-orkidé som gave en måde at forføre på. Ud over sin luftige skønhed har cymbidium et temmelig exceptionelt udvalg af nuancer. Et kunstværk, der udtrykker sanselighed og et direkte ønske om kærlighed.

gul cymbidium-orkidé

Pleje af cymbidium-orkidéen

Cymbidium-orkidéen kræver en del lys og tilpasser sig meget godt til direkte sollys. Den kan placeres foran et vindue eller ovenvindue. Hvis der ikke kan komme nok lys, kan det være nødvendigt at bruge kunstigt lys. 

Vanding af cymbidium-orkidéen

lilla cymbidium-orkidé

Vandingen af cymbidium-orkidéen skal være under kontrol: Én gang om ugen om foråret, mod én gang hver 15. dag om vinteren. Brug gerne flydende gødning én gang ved hver 2 vanding, i tidsperioden mellem april og oktober. 

Cymbidium kan godt lide fugt, men rummet skal være ventileret nok. Men vær forsigtig, da den skal beskyttes mod træk! Under blomstringen er den ideelle omgivende temperatur mellem 18 til 20°C om dagen mod 8 til 14°C om natten. 

Ompotning af cymbidium-orkidéen

Ompotning af cymbidium-orkideen skal gøres hvert 2.-3. år, alt efter din plantes tilstand. Hvis der ser ud til ikke at være nok substratet i potten, eller hvis den ikke længere kan holde på rødderne, er det tid til at ompotte din blomst. 

Ved ompotning kan rødderne nogle gange klæbe til potten. Hvis det er tilfældet, skal du forsigtigt skære dem fra med en desinficeret saks. Ompot derefter din plante i en lidt større potte – men den behøver kun at være et par centimeter. 

På denne måde får rødderne lidt mere plads. Sørg for at bruge orkidésubstrat ved ompotning. Når den er godt placeret i sin nye potte, skal du vande din plante med ikke-kalkholdigt vand. 

lyserød cymbidium-orkidé

Få cymbidium-orkidéen til at blomstre igen

hvid cymbidium-orkidé

En af de særlige kendetegn ved denne orkidé er, at den har brug for temperaturforskelle mellem dag og nat, før dens blomstring går i gang. Hvis du har et uderum, så sæt cymbidium ud i din have eller på din terrasse mellem maj og oktober. 

Få mere at vide ved at gå til vores dedikerede side til orkidépleje.

Sygdomme og skadedyr for cymbidium-orkidéen

Cymbidium-orkideen er sygdomsresistent. Faktisk er det nok overvanding, der oftest volder problemer, da rødderne rådner. Vær opmærksom på din plantes behov for vand, og lad aldrig stillestående vand være i potten. 

Ligesom phalaenopsis-orkideen kan cymbidium blive ramt aff nogle skadedyr som mellus og bladlus. Den bedste måde at slippe af med det naturligt, er at bade din plante. Du kan derefter sprøjte bladene med en opblandning af vand og en smule raspolie. 

Orkidéer er blandt de planter, der er gode at give til personer, du holder af. De er en betydningsfuld gave, hvis man vil fejre en personlig eller professionel succes, og som de kan have stående i lang tid! 

grøn cymbidium-orkidé

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top