Alt hvad du behøver at vide om udplantning eller genplantning af dit juletræ

Hvis du i år har besluttet dig for at genplante dit juletræ for at give det nyt liv, så læs med her. Hvornår skal du udplante juletræet? Hvor og hvordan udplanter du dit juletræ? Få vores tips til forberedelse og en vellykket udplantning af dit juletræ! 

Kan du udplante et juletræ?

Jul i haven

For at udplante juletræet i haven skal det have rødder. Det er umuligt at genplante et juletræ uden rødder. Hvis der ikke rødder på træet, kan du dog i de fleste byer komme forholdsvist nemt af med det.  

For at genplante et juletræ er det vigtigt at vælge det rigtige træ. Det skal købes i en potte, hvor rødderne kan forblive intakte. Derudover er der et par trin, du bør gøre for at øge chancerne for en succesfuld udplantning.

  • Opbevar ikke dit juletræ indendørs i mere end en uge. 
  • Hold træet væk fra varmekilder og undgå overophedning i stuen.  
  • Husk at vande jorden og rødderne på dit træ regelmæssigt. 

Uanset om det er rødgran eller nordmannsgran, er træet ikke skabt til at vokse indendørs. Det har brug for et køligt, fugtigt miljø. Vi foreslår derfor, at du udplanter dit træ så hurtigt som muligt efter julen.  

Hvornår skal du udplante dit juletræ?

Som med alle træer og buske er der et optimalt tidspunkt for udplantning af grantræer. De plantes generelt om efteråret eller vinteren. I den periode er temperaturerne normalt kølige nok til en god genopretning. Undgå dog at plante, når nattemperaturen falder til under frysepunktet.  

Det er også godt gradvist at vænne dit træ til udetemperaturer inden udplantningen. Uanset om det er rødgran eller nordmannsgran, bør træet tilbringe en uge i et lyst rum ved 15 grader, før det stilles udenfor i en uge i sin potte. Det kan f.eks. være på din terrasse eller i et område, der er beskyttet mod regn og vind. Og husk at blive ved med at vande regelmæssigt og efter behov. 

Hvor skal du plante dit juletræ?

Grantræer er store træer. Vælg et sted der er åbent, men beskyttet mod stærk vind. Tænk også på træets fremtidige vækst. Placér det i sikker afstand af huset, terrassen og hegnet.  

Sådan planter du dit juletræ

Målet er at udplante dit juletræ på en dag, der er fri for frost og regn.

– Start med at grave et hul, der er tre gange så stort som træets rodkugle.  
– Løsn jorden i bunden af plantehullet. Hvis jorden i haven er leret, kan du fylde sand i for at forbedre dræningen.  

Hvis juletræet er højere end 1,5 meter, skal du forankre en støtte i bunden af hullet. Placér derefter rodkuglen i hullet og fyld op med en blanding af havejord og pottejord. Stamp godt til med fødderne hen ad vejen. Vand gavmildt.  

Juletræ og buske i haven

Sådan passer du dit juletræ

En kvinde pynter sit juletræ i haven

I de første par år efter det er blevet plantet, vil det have brug for lidt ekstra pleje.  

Her er hvordan du passer og beskærer dit træ:

  • I de første tre år efter udplantningen skal du være opmærksom på dit træs vandbehov. 
  • For at holde jorden frisk og kølig skal du lægge flere centimeter organisk materiale som f.eks. halm omkring træets bund.  
  • Giv dit træ frisk kompost eller nåletræsgødning en gang om året. 
  • Det er ikke nødvendigt at beskære træet, bortset fra af æstetiske årsager.

Find vores komplette guide til pasning af dit juletræ

Vi håber, at disse tips kan hjælpe dig til at give dit juletræ nyt liv. Og for at sikre, at du er klar til juleaften, kan du lære mere om “juletræets traditioner” eller finde ud af “Hvor meget et juletræ koster?”. 

Vi ønsker dig en rigtig glædelig jul på vegne af hele Interflora-teamet!

Scroll to Top