Hvor stammer den tætte forbindelse mellem tulipanen og Holland fra?

Tulipaner

Tulipanen er hjemmehørende i Himalaya, men blev æret og dyrket i Det Osmanniske Riges hovedstad Konstantinopel, hvor den også var aftegnet som dekoration på mange af væggene i rum på de fyrstelige paladser og hos rige købmænd. Carolus Clusius er en vigtig botaniker fra det 17. århundrede, og han anses for at være den første importør af tulipanen til Vesten og især til Holland fra, hvad der nu hedder Tyrkiet. Det var starten på den store kærlighedshistorie mellem hollænderne og tulipanen.

Nye eksperimenter og former for plantning gav sidenhen nye sorter. Eksotiske mutationer var dengang meget eftertragtet af hollænderne, på grund af deres skønhed, sjældenhed og prestige. De blev faktisk så populære og dyre, at det til sidst kun var de rige, der havde råd… 

Den kære fra 329 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.
Den til fødselsdagen fra 329 kr.

Hvad betyder produktionen af tulipaner på blomstermarkedet?

I det 17. århundrede led Holland af “tulipomani”: På det tidspunkt kunne prisen på tulipanløg nå samme højder som et privathotel! På aktiemarkedet steg prisen på tulipaner, og formuer blev tjent og tabt: Det var historiens første “spekulative boble”. Det begyndte dog at gå af mode igen i det 18. århundrede.

I dag er tulipanen tilgængelig for alle. Produktionen, der begyndte for 400 år siden, har udviklet sig meget pga. god jordkvalitet og fremragende vækstbetingelser. Der findes mere end 5600 typer opført i det officielle internationale register over tulipannavne.

Holland og Tulipaner

Hvordan bliver et tulipanløg til hos produktionsenhederne?

Tulipaner i Holland

Der findes to produktionstyper: Produktion af løg i jorden, som vi kender fra de fantastisk smukke tulipanmarker, og produktion af afskårne blomster, hvilket generelt sker i drivhuse.

Hvilke sorter af tulipaner kan findes?

Hvert år sælges mere end en milliard tulipaner i Holland. Størstedelen er enkeltblomster (ca. 75%), men der er også dobbeltblomstrede, liljeblomstrede, papegøjeblomstrede og frynsede tulipaner. 

Tulipaner fås i mange forskellige farver, og nye farver kommer hele tiden til på grund af dyrkernes forskningsarbejde, hvor de også følger tidens tendenser.

Tulipaner og Holland
Den kære fra 329 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 349 kr.
Den til fødselsdagen fra 329 kr.

Et par tips til opbevaring af dine tulipanløg fra år til år

Farverige tulipaner

Tulipaner viser os, at foråret er på vej, og så kan de bruges i enhver slags indretning. Man kan vælge den enkle buket (kombination af 3 bundter tulipaner) eller en af de mere udførlige sammensætninger med andre blomster, men de er altid skønne og giver en let stemning. 

Tulipaner har en enorm livskraft. Mange kan vokse videre, når de først står i vasen. Hvis du gerne vil reducere effekten lidt, skal du bare have god mængde vand (fyld ca. 1/4 eller 1/3 af vasen). 

Og den sorte tulipan? Hvad er status?

Man forsker stadig for at få den mørkest mulige blomst, så vi kan opnå denne mystiske tulipan. I øjeblikket findes der tulipaner i meget mørk lilla, der er næsten sorte. 

Sorte tulipaner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top