Sprøde, friske, farverige og fantastiske

Hollandske tulipaner

Forskud på foråret

Tulipaner er et af de første tegn på, at foråret er på vej, og er samtidigt en af de mest elskede forårsbudbringere.

Længe før tulipanerne pibler frem i bedene rundt omkring i haverne, kan man haver fornøjelsen af at pryde hjemmet med de smukke blomster – enten bundet op som overdådige buketter eller arrangeret enkelt i vaser. Ligegyldigt fremførelsen, tulipaner er bare herlige og vi elsker dem.

Tulipaner til enhver anledning

Tulipaner er ikke bare fantastiske, fordi de vidner om et kommende forår og fordi de kan fås i så mange farver. Tulipaner er også en herlig blomst, fordi de kan bruges til enhver anledning.

Om det i forbindelse med jubilæer, fødselsdage, kondolence eller som tak for sidst, vil tulipaner altid vække glæde og begejstring. 

En kvinde med en tulipanbuket

Gode råd til at holde din tulipanbuket

gule tulipaner

Mange oplever, at deres tulipaner vokser ud af vasen og begynder at hænge. For at forebygge dette, kan man benytte sig af følgende råd:

Sæt dine tulipaner køligt om natten.
Da tulipaner er forårsblomster, trives de bedst ved kølige temperaturer og vil vokse hurtigt, når de står i et rum ved stuetemperatur. Stil derfor tulipanerne et køligt sted om natten, når der alligevel ikke er nogen, der skal se på dem. 

Sæt tulipaner i koldt vand.
Sæt tulipanerne i koldt vand, når de placeres i en vase. Lunkent eller varmt vand vil få blomsterne til at tro, at varmen er på vej, og de vil derfor snydes til at vokse hurtigere.

Hav ikke for meget vand i vasen.
Da tulipaner suger vand med hele stilken, vil meget vand i vasen give dem ekstra at drikke fra, og de vil da vokse hurtigere. Derfor er det bedst kun at have et par centimeter vand i vasen ad gangen. Dog skal man være opmærksom på, at de ikke løber tør, da tulipanerne drikker hurtigt.

Klip bunden af stilkene, hvis tulipanerne bliver for lange.
Skulle tulipanerne alligevel gå hen og blive for lange, kan man rode bod på dette, ved at klippe det nederste stykke af stænglerne af.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Et ekstra tip

Tulipaner og løgblomster udskiller en slim fra deres stilke, som andre blomster ikke kan tåle. Sæt derfor ikke tulipaner sammen med andre typer blomster. Særligt skal man være opmærksom på ikke at blande tulipaner og roser. 

Tulipanbuket

Tulipaner i haven

Herunder giver vi dig gode råd til, hvordan du selv kan dyrke tulipaner i haven

Elsker du dine tulipaner, men har du problemer med at få det bedste ud af dem, så de kan blomstre i lang tid?

Mange mennesker elsker at dyrke tulipaner i deres have. Og tulipanen er faktisk en nem plante, der ikke kræver så meget arbejde. Det er til gengæld vigtigt, du ved, hvad tulipanerne har brug for, og hvilken behandling du skal undgå at give dem. 

nærbillede af tulipaner

Lidt om tulipanen

I de danske haver findes der et hav af forskellige tulipan-arter og endnu flere hybrider og krydsninger. Mange tulipanarter har været i Danmark siden begyndelsen af 1600-tallet. Andre er kommet til langt senere, og der kommer stadig nye til.

Alt afhængig af art og slægt bliver tulipaner mellem 10 og 70 cm høje. De består af en lang stængel med nogle få elliptiske blade samt en blomst for enden af stænglen. Tulipaner blomstrer normalt fra maj eller juni måned og hører under kategorien snitblomster.

Det er ikke svært at dyrke tulipaner

Tulipaner er dejligt lette at have med at gøre. I modsætning til mange andre planter, der nogle gange kan tage flere års arbejde, inden de står i fuldt flor, kræver det relativt lidt forhåndsviden at få sine tulipaner til at blomstre.

Løgvækster er relativt lette at have med at gøre, og de blomstrer hurtigt.

mark med tulipaner
buket af flerfarvede tulipaner

Tulipaner kan blomstre i lang tid

Tulipaner er meget taknemmelige blomster, som med den rigtige pleje kan skabe masser af glæde og blomstre i lang tid. En god metode til at opnå en særlig lang blomstringstid er at sætte løgene i flere lag – det vil sige, at løgene sættes tættere, end man normalt ville anbefale.

I visse tilfælde kan det faktisk give mening at sætte helt op til 40 løg ét sted.

Derudover er det vigtigt at huske at gøde, da du ellers kun vil have få blomster samme sted året efter. For at opnå en optimal blomstring af dine tulipaner kan du med fordel overveje farvekombinationen af de forskellige tulipan-arter. For selvom de ifølge beskrivelsen burde blomstre på forskellige tidspunkter, kan de forskellige tulipaner i realiteten ofte blomstre på samme tid.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

De forskellige tulipanarter

Holland er hjemsted for mange forskellige tulipanarter.
Følgende tulipanarter er blandt de mest almindelige herhjemme:

Papegøje-tulipaner:
Papegøje-tulipanen har nogle særlige, fordrejede kronblade, der er resultat af et bevidst opformeringsarbejde. Kronbladene kan have en enkelt eller flere farver og har en grøn plet på undersiden eller langs bladet, hvilket er grunden til tulipanens eksotiske navn.

Frynsede tulipaner:
De frynsede tulipaner er nært beslægtede med papegøje-tulipanerne. I modsætning til papegøje-tulipanerne er de frynsede tulipaner dog kendetegnet ved, at de har glatte blomsterblade, der hver især ender i en frynse.

Viridiflora-tulipanerne:
Viridiflora-tulipanerne er kendetegnet ved deres karakteristiske grønne midterstreg.

Enkelt-sen-tulipaner:
Tulipanarten enkelt sen har været kendt i herhjemme siden begyndelsen af 1600-tallet. Disse tulipaner egner sig fremragende som snitblomster.

Dobbelt-sen-tulipaner:
Denne gruppe af tulipaner er kendetegnet ved dobbelte, kuglerunde blomster. 

Liljeblomstrede tulipaner:
Blandt de nyere arter af tulipaner finder man blandt andet de liljeblomstrede tulipaner. Disse tulipaner bliver ca. 60 cm høje. Når først de blomstrer, folder deres slanke kronblade sig ud til liljeformede stjerner.

Botaniske tulipaner:
Under betegnelsen botaniske tulipaner forstår man normalt grupperne Kaufmannia, Fosteriana og Greigii. Disse tulipaner kan sættes til ud på efteråret og er noget af det mest taknemmelige, man kan plante i sin have. Betegnelsen botaniske tulipaner kommer af, at disse tulipaner minder mest om de oprindelige tulipaner: De er ofte kun 10 cm høje, og med den rigtige mængde af sol og kærlig pleje kan de blomstre igen og igen. 

Få dine tulipaner til at blomstre i flere år

Når efteråret nærmer sig, nærmer tiden til at plante tulipanerne for næste år sig også. Hvis du allerede har plantet dine tulipaner i år, er det ikke nødvendigvis påkrævet at bruge tid og penge på at plante nye tulipaner til næste år.

Dine tulipaner kan nemlig blomstre flere år streg og sprede glæde, duft og farver i din have, selvom et tulipanløg i princippet kun kan blomstre én gang.

For at få dine tulipaner til at blomstre i flere år i træk kræver det, at tulipanernes sideløg er stærke nok til at producere nye tulipaner til det følgende år. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige tulipanart. Det er især de små botaniske tulipaner, der egner sig til formålet.

tulipanblomst

Derudover er det en god ide at tage disse forbehold:

Benyt friske og sunde løg, når du planter dine tulipaner

Sørg for, at jorden omkring dine tulipaner er frisk og fyldt med næring

Jorden omkring dine tulipaner bør derudover være luftig og have den rette fugtighedsgrad. Læg eventuelt et lille gruslag i leret jord

Dine tulipaner har godt af lidt kompost om efteråret

Efter dine tulipaners blomstring er forbi er det en god ide at lade blomsternes toppe visne helt ned, inden de eventuelt fjernes.

Farverige tulipaner

Bestil skønne tulipaner hos Interflora

Vi håber, du er blevet klogere af vores guide til pleje af dine tulipaner. Vi håber også, du nu føler dig godt rustet til at nyde dine tulipaner mange år ud i fremtiden.

Hvis du er på udkig efter skønne blomster eller inspiration, til hvordan dine tulipaner kan sammensættes med andre skønne blomster, vil vi gerne tilbyde dig at tage et kig på vores store udvalg af skønne blomster og buketter her.

Hos Interflora elsker vi at sprede glæde hos venner og familie i hele landet. Af denne grund tilbyder vi også et stort udvalg af andre gaver i vores omfattende sortiment. Lige meget om modtageren af din gavehilsen er til søde sager, god vin eller flotte gavekurve, så finder du med sikkerhed den rette gave i vores flotte udvalg.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top