Tulipaner kommer oprindeligt fra områder i det bjergrige Centralasien, Tyrkiet, Iran, Afghanistan og Kasakhstan. Disse områder har dyrket tulipaner i hundredvis af år, men det var ikke før det 16. århundrede, at tulipaner blev introduceret til Holland, som mange forbinder med blomsten i dag. Hollænderne har været med til at gøre tulipanerne så populære, som de er i dag. I dag kan du selvfølgelig også få dem i mange forskellige former og farver, og de dyrkes mange andre steder i verden.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Et hav af tulipaner: Her kan du lære mere om de mange variationer

Med deres livlige farver og fantastiske udseende har denne specielle blomst fascineret mennesker i løbet af flere århundreder. Når man tænker på de utroligt smukke blomster, tænker man især på de bjergrige områder i Centralasien, hvor den stammer fra og har været dyrket med stor kærlighed gennem tiden. Vi ved, at der har været omfattende dyrkning af tulipanerne i de regioner, som i dag svarer til Iran, Kasakhstan, Afghanistan og især Tyrkiet, siden det 10. århundrede. Disse tulipaner skulle danne grundlaget for alle de smukke sorter og arter, vi kender i dag. Her kigger vi nærmere på tulipanerne og deres mange variationer, mens vi også kigger på deres forskellige udtryk og betydninger. Læs med! 

Tulipaner i lyserøde, lilla og orange nuancer

Tulipaner i Danmark

Tulipanernes historie i Danmark starter dog først lidt senere i det 17. århundrede. I denne periode havde, hvad man kaldte, ”tulipanmanien” ramt Europa – og her kunne heller ikke Danmark komme udenom. Omkring dette tidspunkt blev tulipanerne introduceret til Europa (bl.a. især Holland), hvor de rige tog dem med hjem fra Tyrkiet. Den smukke blomst blev set som meget eksotisk, og den kunne dermed være med til at vise disse menneskers status og rigdom for andre. Og hvem ville ikke det? 

Den enorme efterspørgsmål gjorde, at priserne på tulipaner begyndte at stige vildt og voldsomt, og tulipanløg blev faktisk købt og solgt som en investering. Derfor blev det også kaldt ”tulipanmanien” – en slags form for tulipanfeber – hvor folk ville kaste en masse penge efter de mest sjældne og eftertragtede tulipanvarianter. 

Som du måske kan gætte, skabte det også kæmpe interesse blandt haveentusiaster og tulipandyrkere, der nu gerne ville sikre sig de bedste varianter af tulipaner. Derfor opstod der en større interesse i at fremavle de bedste tulipanvarianter på markedet, så man kunne tjene stort ind. Men ikke alle gode ting varer evigt, og også denne periode fik en afslutning. 

Selvom tulipanvarianter i dag ikke kan sælges til ekstaordinære høje priser, så har de dog bevaret en vigtig rolle i Danmark og resten af Europa, hvor den stadig er meget populær. I de fleste lande vil du finde den i mange smukke farver og sorter – i parker, på blomstermarker, til festivaler – men også i folks private haver overalt i landet. I Danmark vil du især se tulipaner rundt omkring i påsken, hvor de bl.a. bruges både i kirken og private hjem. 

Opdeling af tulipaner på karakteristika

Med de mange måder at opdele tulipaner på beskrives både farve, form, størrelse og tidspunkt for blomstring. Her beskrives bare nogle af de spændende arter eller undergrupper, men der findes i virkeligheden flere tusinde varianter – så der er virkelig noget til enhver smag! 

Papegøjetulipaner

Papegøjetulipaner

Denne tulipantype får sit navn fra sine specielle kronblade, der ser næsten krøllet og fjeragtigt ud. Men ikke nok med det, så har de også interessante striber og prikker. Den kommer i mange forskellige livlige farver, og så bliver den ca. 35-40 cm høj. 

Enkelt-tulipan

Som du måske allerede har gættet fra navnet, så er denne tulipanvariant den mest enkle og klassiske. Den findes i yderligere to varianter ”tidlig” og ”sen”, der refererer til blomstringstidspunktet. 

Enkelt-tulipan
Frynsede-tulipaner

Frynsede tulipaner

Denne variant har også nogle flotte frynsede kanter på sine blade, som er med til at give den sit navn. Det er en utrolig smuk og unik art, der adskiller sig fra mange af de andre. 

Botaniske tulipaner

Disse minder meget om vilde tulipaner og har også mange af de samme kvaliteter. Man kender dem især fra arter som Greigii og Kaufmanniana, men der er et stort udvalg. Selvom de ofte er lavere end de avlede arter, så er de ret hårdføre, hvilket gør, de kan klare miljøet i haven eller udenfor.

Botaniske tulipaner
Triumph-tulipaner

Triumph-tulipaner

Sammen med Darwin-hybrider siges de, at være de mest populære og mest dyrkede tulipanvarianter i Danmark. Triumf-tulipanerne er kendt for deres robusthed, lange stængler på 40-50 cm, og så sker deres blomstring midt på sæsonen. Når man kombinerer disse karakteristika med deres store udvalg af farver og former, er det nok ikke nogen overraskelse, at de er populære til buketter herhjemme. 

Liljeblomstrede tulipaner

Disse tulipaner har nogle meget elegante og spidse kronblade, der bøjer udad, og som til dels minder om dem på en lilje. Det er en smuk og yndefuld blomst, som mange mennesker holder meget af til store begivenheder eller at give væk som gave. 

Liljeblomstrede-tulipaner
Viridiflora tulipaner

Viridiflora-tulipaner

Selvom viridiflora-tulipanerne fås i mange forskellige farver som rød, gul, og hvid, er de mest kendt for deres karakteristiske grønne streger på kronbladene. Den vil helt sikkert fange din opmærksomhed på den gode måde. Den bliver ca. 40 cm i højden. 

Symbolik og kulturel betydning

Tulipaner har i mange århundrede haft en stærk og vigtig symbolik i forskellige kulturer – bl.a. har den spillet en større rolle i islamisk kultur gennem tiden. I Tyrkiet har den ofte været forbundet med parforhold samt et pars gensidige forståelse og tillid, men navnet Laleh stammer fra den samme rod som ordet ”Allah” og er derfor blevet betragtet som en hellig blomst. I Iran har den været brugt til at fejre deres lokale nytår i mere end 3000 år, mens den i Iran nu til dags ofte ses på mønter og frimærker, men forbindes også ofte med martyrdom. På tværs af begge lande vil du ofte se, at tulipaner optræder som smukke dekorative symboler på moskeer, fabrikker, huse og meget mere. 
 
I kristendommen blev den ofte et symbol på lidenskab og tro. Som vi nævnte tidligere, bruges den især i Danmark omkring påsken, hvor den også er med til at symbolisere genfødsel og forårets kommen. Vi ved naturligvis også, hvor vigtig en del af den hollandske kultur tulipanen er blevet. Det var jo trods alt dem, der bragte tulipanen hertil og startede tulipanboblen. I dag kan du finde kæmpe tulipanfestivaler, -marker og andre begivenheder overalt i landet. 

Det siges også, at røde tulipaner (meget ligesom roser) er med til at vise en dyb og stærk kærlighed eller lidenskab, mens fx de gule varianter er med til at vise glæde, lethed og at glade dage er på vej. Når de lilla tulipanvarianter gives som gave, er det oftest et tegn på beundring og de royale.

Sig det med tulipaner

Her har vi givet dig et indblik i den utrolige verden af tulipaner – og dets næsten uendelige mange varianter og symbolikker – så nu er det din tur til at slippe kreativiteten fri. Om end du har fået lyst til at kaste dig ud i at dyrke tulipaner i haven, købe en smuk tulipanvariant til dig selv eller give tulipanbuketter til nogen, du holder af. Vi kan hjælpe dig med hurtig levering, men du skal selv have sat dig ind i den helt rigtige symbolik, så buketten giver det budskab, du ønsker. Måske er du mest til tulipaner med enkle farver og former, eller måske har du forelsket dig i de mest unikke typer med livlige og flamboyante farver og mønstre. Alle har deres at byde på.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top