Valentinsdags oprindelse: Datoen og den sande historie om alle pars dag

På Valentinsdag kan elskende erklære eller genopdage deres følelser. Om end dagen kan kritiseres for sit kommercielle aspekt, er den 14. februar stadig den eneste officielle dato i kalenderen, der er dedikeret kærligheden. Men hvor kommer Valentinsdag fra? Mærkedagen, der fejres over hele verden som de elskendes dag, har sine rødder i romersk historie og fortællingerne om en kristen præst ved navn Valentin. Lad os kigge nærmere på, hvad du har brug for at vide om denne dejlige dag!

Hvorfor fejrer vi valentinsdag?

Den til kærligheden fra 499 kr.
Den helt rigtige fra 299 kr.
Den kære fra 299 kr.
Den yndige fra 289 kr.
Et hjerte af blomster

Valentinsdag bliver fejret den 14.februar, og er kendt som ”de elskendes helligdag”. Valentinsdag er dermed en dag dedikeret til kærlighed. Det er derfor en oplagt dag at vise din udkårne, hvor meget han eller hun betyder for dig.

Historisk kontekst: Den romerske æra

Romerriget, der var præget af kejsere som f.eks. Claudius II, danner baggrund for legenden om Sankt Valentin. Kejser Claudius regerede fra 268 til 270 e.Kr. i en periode præget af militære udfordringer og grænsekonflikter.

Historien om Valentinsdag er farvet af romantik og mystik, men er baseret på virkelige historiske hændelser. Præsten Valentinus af Terni har lagt navn til denne symbolske dag, og det var i løbet af det 3. århundrede, at Valentinus af Terni blev kendt som skytshelgen for elskende par.

Legenden der skabte Valentinsdag

Ifølge legenden havde kejser Claudius forbudt unge mænd at gifte sig, idet han mente at ungkarle var de bedste soldater. Valentinus trodsede dette forbud ved hemmeligt at fortsætte med at vie unge par.

Da Valentinus blev opdaget, blev han fængslet og dømt til døden. Han blev halshugget i Rom den 14. februar 268. Det forklarer, hvorfor Valentinsdag fejres den 14. februar hvert år. Mange århundreder senere blev han kanoniseret af pave Alexander VI.

Valentins kærlighedshistorie

Under sin fængsling siges Valentin at have helbredt sin fangevogters blinde datter, Julie. Det fortælles, at kærlighed blomstrede mellem Valentine og Julie, der af taknemmelighed bragte ham mad. Derefter skete et mirakel, og Julie blev helbredt for sin blindhed.

Kort før sin henrettelse skal Valentin have skrevet et afskedsbrev til Julie, underskrevet “Fra din Valentin”.

Kanonisering og udvikling af Valentinsdag

Historien om Valentin udviklede sig op gennem århundrederne, og i 495 besluttede pave Gelasius I at erstatte den hedenske festival, Lupercalia, med fejringen af 14. februar, Valentinsdag. Titlen “skytshelgen for elskende” fik han af pave Alexander VI i det 15. århundrede.

Traditionenmed at fejre Valentinsdag, som vi kender den i dag, opstod i det 19. århundredes England med udveksling af kort og kærlighedsbreve mellem elskende par.

Sankt Valentins relikvier og den moderne fejring

Sankt Valentins relikvier er blevet overført til forskellige kirker gennem århundrederne, og fejringen af Valentinsdag finder stadig sted. I Roquemaure i Frankrig bringes relikvierne frem hvert andet år til ære for de elskendes skytshelgen.

I Montignies-sur-Sambre i Belgien er Valentinus af Ternis knogler bevaret i Saint-Remy kirken.

Valentindags historiske oprindelse er dog stadig et mysterium, men helligdagen forbliver en tradition, der er forankret i historie og kultur.

Par holder i hånden med røde roser Valentinsdag
Den til kærligheden fra 499 kr.
Den helt rigtige fra 299 kr.
Den kære fra 299 kr.
Den yndige fra 289 kr.

Valentinsdag rundt om i verden

Traditionerne omkring Valentinsdag varierer rundt om i verden, men udveksling af kort og blomster til Valentinsdag er populært alle steder. At skrive valentinskort er også en veletableret skik.

Elskende udtrykker deres kærlighed med Valentinsgaver og deltager i særlige festligheder dedikeret til denne symbolske dag.

Ud over den sande historie om Valentinsdag er parrenes dag således blevet en universel fejring af kærligheden, præget af romantik og inderlige udtryk for kærlighed.

Valentinsdag er stadig den særlige dag på året, hvor man fejrer de romantiske bånd, og Valentinstraditioner fortsætter med at udvikle sig.

Find gode Valentinsgaver til hende eller ham

Bamse Valentinsdag

Blomsterbuketter indtager som regel førstepladsen på listen over gaver, der udveksles mellemelskendepå Valentinsdag, og ikke uden grund. Blomster er forbundet med selve livet. De afspejler vores betydningsfulde øjeblikke.

Derudover er der en bred vifte af blomsterdekorationer, som vores blomsterhandlere sørger for at forny hvert år. Det er således stadig muligt at forære originale blomsterdekorationer som gave.

Du kan også forbedre din blomstergave med en ekstra overraskelse som f.eks.:

  1. Et lys
  2. En bamse
  3. En æske chokolade

Rosen: Et symbol fra Valentinsdags oprindelse

At give en buket roser til Valentinsdag er en ægte kærlighedserklæring! Den mørkerøde rose, der er et symbol på lidenskab, står øverst på listen.

Den er et stærkt budskab, men kan nuanceres subtilt med blomster i andre nuancer, især lyserøde roser, som er tegn på sødme og ømhed. Hvide roser symboliserer respekt og oprigtighed, mens orange roser fremkalder det kødelige begær.

Valentinsdag: Ikke kun romantik

Selvom Valentinsdag ofte er forbundet med romantik, giver den også mulighed for at fejre andre former for kærlighed. Det er her, du kan udtrykke din kærlighed til familiemedlemmer og dine bedste venner.

Således fortsætter Valentinsdag med at udvikle sig som en universel fejring af kærligheden i dens forskellige former. Det er en lejlighed til at udtrykke taknemmelighed over for dem, der beriger vores liv på forskellige måder. Uanset om du vælger at fejre den med blomster, gaver eller blot ves at tilbringe tid sammen med dine kære, giver denne særlige dag alle mennesker chancen for at dele og fremhæve kærlighed i alle dens mange former!

Valentinsdag veninder krammer med rosenbuket
Den til kærligheden fra 499 kr.
Den helt rigtige fra 299 kr.
Den kære fra 299 kr.
Den yndige fra 289 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top