Rosen

Et symbol på kærlighed, skønhed & passion

Det er ingen overdrivelse, at rosen er en af verdens allermest populære blomster. Med et utal af farver, variationer og dufte vækker den glæde og beundring hos alverdens mennesker overalt på jorden.

Elsker du også roser? Her i artiklen kan du blive lidt klogere på den smukke, tornstilkede blomst. Læs blandt andet om, hvordan du får længst mulig glæde af dine roser i vasen, og hvad roser betyder og symboliserer.

God fornøjelse.

Historien om rosen

Rosen er en blomst, der har været æret i tusinder af år. Dens skønhed og duft har gjort den til et symbol på kærlighed, lidenskab og hengivenhed. Rosen har en lang og rig historie, der spænder over mange kulturer og civilisationer. De ældste fossile fund af blomsten er omkring 35 millioner år gamle. 

 

Roser blev allerede værdsat i antikken, hvor de gamle egyptere og romere opdagede blomstens skønhed. I forhistoriens Egypten blev den hellige blomst blandt andet brugt som gaver til gudinden Isis. Og i antikkens Rom blev nye brudepar kronet med roser. 

 

I England udspillede den såkaldte ’War of the Roses’ sig fra 1455 – 1487. De stridende parter havde en rød og hvid rose som hver deres kendetegn, og da Henry VII vandt, smeltede han de to roser sammen i den såkaldte ’Tudor Rose’, Englands rose. 

 

Roser var også populære i den græske oldtid, hvor de blev brugt i parfume, medicin og som dekorationer. Under Romerriget blev roser også brugt til at angive status og rigdom. De velhavende ville pryde deres hjem og haver med roser, og kejserne ville bruge roser som symboler på deres magt.

 

Den moderne, forædlede rose opstod i 1867. Alle roser fra før dette tidspunkt er kendt som ’gamle haveroser’, og dem efter kaldes for ’moderne haveroser’. 

 

På dansk kaldes de ældre rosentyper også for ’historiske roser’. De er som regel kendetegnede ved at blomstre i kortere tid, mens de til gengæld er meget hårdføre og tåler vinterens frost. 

Elsket af mange

Roser har været kendte og elskede for deres skønhed lige siden antikken. Allerede de gamle egyptere og romere satte pris på rosen. Egypterne betragtede endda blomsten som hellig, og i det gamle Rom gav man roser til nygifte par.

 

I dag er rosen lige så populær som nogensinde, og blomstens betydning som symbol på kærlighed og passion er uforandret.

Elsket af mange

Blomsterdekoratørens favorit:

"Jeg elsker at blande forskellige roser til et festfyrværkeri af farver. Man kan kun blive i godt humør af at se sådan en sprudlende og livsbekræftende buket – jeg plejer blandt andet at anbefale stærke, blandede farver, hvis der er en glædelig begivenhed, man vil ønske tillykke med"

Blomsterdekoratørens favorit:

Sådan passer du din rose, så den holder sig flot

 

  • Skær stilken af cirka 2 cm. fra bunden med et skråt snit. Fjern alle de blade, der vil være under vandlinjen i vasen.
  • Brug en helt ren vase og fyld den cirka ¾ op med friskt, koldt vand. Har du blomstergødning til dine roser, så følg anvisningen om mængde m.v.
  • Roser er blandt de mere vandkrævende blomster, så husk at supplere op med vand dagligt. Og fjern eventuelle blade, der har kontakt med vandet.
  • Hver 2. eller 3. dag bør du give stilken et nyt skråsnit lige over det tidligere snit og skifte vandet fuldstændigt.
  • Sæt helst vasen med dine roser køligt, uden direkte sollys og væk fra varmekilder. Så kan roser typisk holde sig flotte i op til et par uger.

 

Vidste du at...

Roser kom oprindeligt fra Kina, men dyrkes nu overalt i verden.

Roser har faktisk ikke torne i streng botanisk betydning. Deres ‘torne’ er i stedet dannet af skarpe former fra de yderste lag af stilken.

En forstenet rose blev fundet i Colorado, USA. Den er cirka 35 millioner år gammel.  

Vidste du at...