Vinterblomster

Vinteren er en årstid, der i et tempereret land som Danmark er kold. På mange punkter er temperaturerne så lave, at de tvinger planterne til helt at stoppe næsten alle deres aktiviteter. Men selv under disse forhold er der forskellige arter, der blomstrer.

Selvom der ikke er mange vinterblomster i forhold til om foråret eller sommeren, er der nok til at berige de kolde mørke måneder, med masser af farve.

 

Vinterens farver

Selvom en frostdækket have kan være et smukt syn, er det en smule kedeligt, når vinteren lægger en dæmper på både farver og frodighed. Du kan dog godt gøre dit til, at der kommer små farveklatter hist og pist. Vi introducerer dig for et udpluk af modstandsdygtige blomster, der kan gøre tilværelsen lidt mere farverig og dermed vinteren mere udholdelig.

Julerosen

Når vinteren overtager haven, forsvinder alle tegn på sommerens farverige blomsterliv. Men fra december til april står den hvide hårdføre julerose og kæmper sig gennem kulden og mørket for at blomstre, så vi kan nyde den.

Julerosen folder sig ud allerede i december og afslører dens iskolde grønne kronblade og store hvide bægerblade, som giver et smukt og kontrastfuldt udtryk. Julerosen trives modsat mange andre sorter til at tåle frost og barske vilkår og er derfor en populær vinterblomst.  

Men lad dig ikke narre af dens skønhed, denne plante skal nydes som en rent dekorativ blomst, da den er meget giftig. Faktisk lyder julerosen uskyldig, men den blev engang brugt i skandaløse ordninger af gamle konger og dronninger og var kendt som en plante, der voksede i 'hekse' haver. Men disse dage er forbi os, nu kan vi nyde denne fantastiske blomst for sin skønhed alene enten i vores haver eller som stiklinger i et vinterligt blomsterarrangement.

Julerosen

Orkide

Orkideer tilføjer et strejf af det eksotiske til enhver buket med deres fantastiske formede blomsterhoveder og altid forskellige udviklingsforløb af farver og proportioner. Orkideer er også populære som potteplanter, klar til at pakke op og give til dem du holder af.

Men hvilken orkidé skal du vælge til at opløfte dit hjem om vinteren?

Der er trods alt over 20.000 arter af denne smukke blomst. En stor favorit er kaskadeorkideen, der typisk har fire-fem blomster der vælter ned. Orkideer blomstrer flere gange i løbet af året, hvilket gør dem til ikke bare en fantastisk vinterblomst, men den perfekte helårsblomst til at tilføje et strejf af farve og varme til dit hjem, til en ellers mørk og kold vinter.

Orkide

Krysantemum

Dens bombastiske blomster blomstrer fra efterår til vinter og kan være gule, hvide eller lilla. Denne frodige blomstrende plante formår på trods af dets voluminøse udseende at være hårdfør i et omskifteligt klima og komme helskindet igennem den kolde danske årstid.

Blomstringen kan have væsentligt forskellige udtryk, alt efter sorten. Nogle sorter er anemonelignende, andre er hele pomponer af små blomsterkurve. Mange blomster kan ligne små eksplosioner af farver, og så forstår man hvorfor krysantemumblomster har lagt navn til fyrværkeri.

Krysantemum