Azalea: Interflora giver dig tips til pleje af azaleaer

Azalea tilhører rhododendronfamilien, der er smukke blomstrende buske, som kan dyrkes både indendørs og udendørs. Med flotte farverige blomster lyser de op i haven eller i hjemmet og hvis du kender de rigtige tips og tricks, er det ikke særlig kompliceret at dyrke en azalea! Men der er nogle aspekter af dyrkningen der er vigtige, hvad enten det drejer sig om hvilken slags jord, man skal plante dem i, eller hvordan man gøder dem.  
Når du har læst denne artikel ved du, hvordan du passer din azalea og sikrer, at den blomstrer hvert år. Følg vores guide! 

Azaleaer: Den blomstrende busks egenskaber

Lyserød azalea

Azalea har tilhørt rhododendronslægten siden 1800-tallet men det har ikke altid været tilfældet. Der er nemlig markante forskelle på azalea og rhododendron set fra et botanisk synspunkt. Botanikere såvel som kendere af blomstrende buske skelner stadig mellem de to arter.  

Azalea kan klassificeres i to kategorier: løvfældende azaleaer og stedsegrønne azaleaer.  

Da azalea er en busk, kan dens lange levetid dække over 10 til 15 år. I løbet af disse år producerer den imponerende blomster, hvad enten det er som indendørs eller udendørs plante. Azaleas blomstringsperiode strækker sig fra december til maj afhængigt af sorten, og varer ofte mellem tre og fire måneder! 

Men vær opmærksom på, at denne busk ikke er skabt til varme og tørre klimaer. Klimaforholdene bliver vanskelige for azaleaer, når temperaturen overstiger 25 grader. Oprindeligt var den hjemmehørende i Japan og Kina, hvor den vokser naturligt på bjergrige skråninger, hvor nætterne er kølige.  

Japansk azalea eller azalea japonica er en af de mest populære sorter. Den har hvide, lyserøde, røde eller lilla blomster, der dækker næsten alle bladene om foråret.  

Sidst men ikke mindst skal du tage nogle forholdsregler, hvis du har børn eller kæledyr, da både blomster og blade af denne blomstrende flerårige plante er giftige. 

Sådan plantes en azalea  

En vellykket plantning af denne smukke busk er en nøgle til dens dyrkning. Når den en gang er korrekt plantet, kræver den ikke meget vedligeholdelse. 

Vælg den rigtige periode til plantningen 

Det første skridt er at plante busken på den rigtige årstid. Det bedste tidspunkt er efterår eller forår, når der ikke længere er risiko for frost.  

Vælg den rigtige placering 

Udendørs foretrækker de stedsegrønne azaleaer let skygge, mens løvfældende azaleaer har brug for morgensolen for at blomstre godt. Undgå under alle omstændigheder at udsætte dem for stærk eftermiddagssol.  

Indendørs kan azaleaer lide lyse steder, men skal stå væk fra direkte sollys og varmekilder. 

Vælg den rigtige jord til plantning 

Azalea vokser naturligt i fugtig sur jord. Derfor anbefales der tilsætning af ericaceous kompost ved plantning. Det er kompost der er egnet til dyrkning af syreelskende planter. Din azalea vil nok være tilfreds med pH-neutral jord, men du skal undgå kalkholdig jord for enhver pris. 

Plantning af en azalea i en krukke 

Vælg en krukke på mindst 30 cm i diameter og rigelig dybde. Som med de fleste krukkeplanter skal du starte med at placere et lag lerkugler i bunden af krukken. Herefter fremstiller du en blanding af havejord og ericaceous jord (50/50).  

Placér din azalea i bunden af krukken og dæk rødderne med jord. Vand gavmildt. Stil din azalea nær et øst- eller nordvendt vindue.  

Plantning af azalea i haven 

Start med at grave et hul, der er 80 cm i diameter og 50 cm dybt. Løsn derefter jorden i bunden af hullet. Derefter tilsættes et lag jord bestående af en blanding af havejord og ericaceous jord (eller bladjord).  

Placér din busk i bunden af hullet, pas på ikke at grave den for dybt ned, da azaleaens rødder foretrækker at udvikle sig nær overfladen.  

Afslut med rigelig vanding og hold jorden fugtig i månederne efter plantning. For at hjælpe den med at holde på vandet om sommeren, kan du sprede flis rundt omkring din azalea. Til det kan du med fordel bruge fyrrebark.  

Azalea

Sådan passer du din azalea

Pasning af denne smukke blomstrende plante begrænser sig til vanding og gødning.  

Sådan vandes en azalea

Vanding af azalea

Når du vander din busk, skal du passe på ikke at bruge hårdt vand. Regnvand er ideelt, hvis du har mulighed for at samle regnvand op.  

Bemærk også, at azaleaer har brug for rigelig vand i de varmere perioder. Stedsegrønne azaleaer kræver dog mindre vand end løvfældende azaleaer  

Fra det tidlige forår til det tidlige efterår tilsættes gødning en gang om måneden, når du vander. Vælg en rhododendrongødning.  

Sådan redder du din azalea

Hvis din azalea viser tegn på misfarvning eller gulfarvning, skal du tilsætte en gødning, der er rig på jern og magnesium. Kontrollér også kalkindholdet i vand og jord.  

Hvis din busk begynder at blive brun på bladene og knopperne, kan det skyldes overvanding eller jord, der ikke er tilstrækkeligt drænet. I det tilfælde skal du reducere vanding eller tilføje mere ericaceous kompost til jorden.  

Hvis bladene får pletter og knopperne har deformiteter, kan det skyldes en invasion af røde edderkopper. Det sker ofte for indendørs azaleaer, hvis temperaturen er for høj eller luften for tør. I det tilfælde skal du overbruse din plante og derefter spraye dens løv regelmæssigt med vand.  

Lyserød azalea

Sådan får du en udendørs azalea til at blomstre igen

Hvert forår bør du tilføje en langtidsgødning til jorden omkring din busk. Indarbejd godt rådnet kompost eller gødning ved at rive i jorden omkring den.  

Sådan får du en indendørs azalea til at blomstre igen

Azalea

For at få din indendørs busk til at blomstre igen, er det nødvendigt med en periode med køligere temperaturer.  

I løbet af efteråret og vinteren skal du placere din azalea på et køligt sted. Den ideelle temperatur er omkring 10-16 grader om natten. Det kan endda tilrådes at stille azaleaen udenfor, så længe det ikke fryser.  

Brug flydende gødning allerede i marts. Og husk at give din busk en ny potte hvert andet eller tredje år.  

Sådan beskæres en azalea  

Azalea er en busk, der ikke behøver vedligeholdelsesbeskæring. Men hvis du vil udføre en let beskæring for udseendets skyld, kan det gøres efter blomstringsperioden.  

Sådan beskyttes azalea mod sygdomme og skadedyr 

Azalea er naturligt sygdoms- og skadedyrsresistente planter. Under de forkerte vækstbetingelser er buskene dog mere modtagelige for angreb:

  • Svampen phytophthora cinnamomi sætter sig på azaleaens rødder, når jorden ikke er tilstrækkeligt godt drænet. Azaleaer, der er ramt af denne svamp, kan ikke reddes, og det eneste der er at gøre, er at brænde planten.  
  • Azaleaer i potte eller krukke kan angribes af bladlus og røde edderkopper. Disse er dog ret enkle at slippe af med ved at overbruse planten og derefter spraye den med en blanding af sæbe og vand.

Nu kender du alle tips til at få din azalea til at blomstre og til at pleje den hele året rundt. Opdag andre blomstrende planter, i vores udvalg af foretrukne forårsplanter og blomster!

Hvid azalea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top