Hvad skal man gøre med en orkidé, der falmer?

Det kan være svært at tage sig af en orkidé, så den forbliver smuk, og det kan ske, at blomsterne visner. Mange har prøvet at få en smuk orkidé i gave og se, hvor hurtigt den visner. Men der er dog ikke nogen grund til at lade disse utrolige blomster gå tabt! Faktisk kan du let genoplive en visnet orkidé med få enkle og effektive tricks. Har din orkidé set bedre dage? Der er noget, der kan gøres: Men det er vigtigt at handle tidligt nok, hvis du vil redde planten. Se al råd til pleje af en orkidé og dens genoplivning.

Visnet orkidé: Her er årsagerne

Hvorfor visner min orkidé? Når orkideer begynder at dø hen, går vi nogle gange i tænkeboks for at finde ud af, hvad der gik galt med disse smukke planter. Generelt er årsagerne til, at orkidéer ikke trives, ganske få og kan hurtigt identificeres. Her er nogle af grundene til, at orkidéer falmer:  

●     Blomsteringen er slut:  

Det er den mest enkle grund til, at orkideer visner! Blomsterne har nået afslutningen på deres cyklus, og plantens blomster begynder derfor at falme. Det er derfor en helt naturlig årsag: Du vil opleve, at orkidéblomster ofte visner hen mod efteråret, når blomstringen er færdig.

●     For lidt eller for meget lys: 

Orkidéer vil gerne have lys i flere timer om dagen. Men de er nogle blomster, der helst heller ikke vil have for stærkt solskin. Når de får for meget eller for lidt lys, kan det altså være med til at nedbryde orkidéerne og disse tropiske planters skønhed.  

●     Et problem med temperaturen:  

Her er orkidéerne meget specifikke i forhold deres behov: hverken for koldt eller for varmt. De fleste orkideer har brug for varmt miljø (over 7 til 10°c) og kan ikke tåle frost, samtidig kan deikke lide temperaturer over 30°C. Det kan derfor være et problem, ligegyldigt om der er i krukker eller i haven. 

●     Et problem med vandingen:  

Er jorden til dine orkidéer – i potten eller i haven – udtørret eller måske for fugtig med al for meget vand? Selv hårdføre orkideer som Phalaenopsis kan ikke lide mere ekstreme forhold som fx tørke eller overvanding. I sidstnævnte tilfælde kan blomsterne visne, hvis rodsystemet rådner pga. stillestående vand. 

●     En pH-ubalance: 

Vand fra vandhanen er rigt på kalksten, men der er ikke godt for dine orkideer. Valget af en den forkerte gødning kan også bidrage til, at pH-balancen for planterne bringes i ubalance.  

Visnede orkidéer: Hvad skal du gøre? 

Selv hvis du har taget dig rigtig godt af din orkidé (eller fordi du glemte den i et hjørne), har du opdaget, at din orkidé nu ikke ser ud til, at have det alt for godt. Du er nu begyndt at blive ret bekymret for din orkidé og vil gerne gøre noget for at afhjælpe situationen. Men hvad kan du gøre?

Beskæring af den visne orkide 

Først og fremmest skal du fjerne de beskadigede blomster og blade. Når vi regelmæssigt husker at fjerne de mest blomster og blade, der har det dårligt, lader vi planten bedre balancere sig selv, og det ender også med at se pænere ud. Men det vigtigste er, at du beskærer stilken. Når først blomsterne er fjernet, skal stilken beskæres i niveau med den tredje knop. Det er bedst, at du gør det i slutningen af blomstringen.

Ompotning 

Visnet orkidé

En anden løsning kan være ompotning af planten. Ompotning er en nødvendigt, når jorden i potten virker udtømt for næringsstoffer, eller der er for lidt plads. Du bør ompotte hvert andet til tredje år, og det er egentlig ikke så svært igen: 

  • Fugt plantens rødder i vand ved at bade dem 
  • Skift derefter pottens jord 
  • Afslutningsvis skal planten ned i jorden, hvor dens rødder udvikler sig

Du kan selvfølgelig tilføje specialgødning eller blødgøre plantens rødder i en blanding af vand og gødning. Det kan give mere styrke til dens blomster, blade og mere.

Ændringer i miljøet (lys, luftfugtighed osv.)

Hvis du gerne vil sikre dig, at din plante klare sig bedre, kan du også ændre dens miljø: 

  • Sæt din orkidé på vindueskarmen, så den får morgenlyset.  
  • Sørg for, at vanding sker regelmæssigt: Det er nødvendigt at vande en gang om ugen i sommerperioden, to gange om måneden i forårsperioden. Det er bedre at bade dens rodenet, end at vande dens hoved, stilk eller blade.  
  • Udvælg og giv den rette gødning: gødning med et højt niveau af nitrogen fremmer stilkens vækst, mens blomsterne helt vil have gødning rig på kalium.  
  • Tag stiklinger fra din orkidé, fx din phalaenopsis-orkidé, så du kan plante mere end én orkidé, inden eller hvis den visner.  

Og hvad med dig? Hvordan tager du dig af dine orkidéer, når de har brug for pleje, eller hvis de er ved at visne?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top