Hvad er botaniske tulipaner egentlig?

Botaniske tulipaner er en gruppe af tulipaner, der er tæt beslægtet med deres vilde slægtninge, og som faktisk vokser naturligt i forskellige dele af verden. De tilhører altså en anden slags gruppe end de mere kendte hybrider og avlede sorter af tulipaner, som du normalt kender det fra dit lokale plantecenter eller blomsterhandler. Fordi botaniske tulipaner oftest er, hvad man kan kalde ”mere naturlige”, vil de stadig have mange af de karakteristika og egenskaber, du ville finde i deres vilde form, og egner sig dermed ekstra godt til de forhold, du finder i naturen. 

gule tulipaner

Sammenlignet med hybridarter har botaniske tulipaner mindre blomster og mere naturlige former, men kan stadig findes i mange forskellige farver. Men det gør dem absolut ikke kedelige. Du vil nok nærmere bliver overrasket, når du ser den kæmpe variation, de kommer i – det er også en af grundene til, at de er blevet mere og mere populære blandt haveelskere. 
 
Men de er altså mere end bare smukke at se på. De er utroligt modstandsdygtige, og så har de også en stor historisk og symbolsk betydning i mange kulturer, man ikke kan andet end at forelske sig i. 

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Hvor vokser botaniske tulipaner?

Botaniske tulipaner findes især i områder fra Europa til Centralasien og Mellemøsten, hvor de også længe er blevet beundret og elsket som en del af vores naturarv. 

I Mellemøsten er det især lande som Syrien, Iran og ikke mindst Tyrkiet, hvor dens historie går langt tilbage. Du vil ofte finde store vilde tulipanmarker og festligheder, der fejrer denne plante, rundt om i regionen. Det var da også Tyrkiet, hvorfra hollandske handlende tog tulipanen med fra, da de gjorde den populær i Europa. 

I Europa forbinder de fleste af os tulipanen med Holland, hvor den også er gået hen og blevet et nationalsymbol. Her er det faktisk næsten ikke til at undgå sorten, der kan findes på marker, i skove og sælges praktisk talt overalt. Nabolandet Belgien er måske ikke overraskende den andenstørste destination i Europa, når det kommer til tulipaner, der vokser i det fri. Når det er sagt, så er tulipanen en elsket blomst på hele vores kontinent. 

Botaniske tulipaner i Danmark

Selvom botaniske tulipaner ikke oprindeligt er fra Danmark, har de også en helt særlig rolle her. De trives godt i det danske klima, og de er med til at sætte et hyggeligt og farverigt præg på vores landskaber i løbet af foråret. I forårsmånederne vil du nemlig kunne se botaniske tulipaner i private haver og mange slags parker, hvor de giver en rolig og naturlig stemning – og selvfølgelig bare er utroligt smukke at kigge på. 

Hvis du gerne vil se botaniske tulipaner i Danmark, så er Egeskov Slot på Fyn en af de bedste destinationer. Her kan besøgende opleve en imponerende samling af botaniske tulipaner i forskellige farver og sorter, som blomstrer hvert år frem til starten af juni. Her lægges omkring 6000 tulipanløg med nye sammensætninger hver år, der sammen med slottets omgivelser er med til at skabe en magisk stemning hvert år. Et andet godt sted er Botanisk Have i København, men du kan også se dem i andre haver og parker overalt i hele landet. 

Danskere er også glade for botaniske tulipaner i haven, da de er smukke, modstandsdygtige og samtidig kan formere sig selv i årevis. Det betyder minimal pleje og god tilpasning til de danske vejr- og jordforhold. På den måde er de nu uden tvivl en vigtig del af vores havekultur, hvor de spreder glæde til alle dem, der går forbi.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Hvordan planter man botaniske tulipaner?

Som vi nævnte tidligere, så behøver botaniske tulipaner ikke kun findes vildt i naturen. Du kan nemlig sagtens plante dem i din egen have. Det vil give din have et hyggeligt look med skønne farver. Her er nogle af de ting, du bør være opmærksom på, hvis du vil plante botaniske tulipaner i din have. 

Vælg først det rigtige sted. Botaniske tulipaner har det bedst godt drænet jord, og så må de også gerne få godt med sol – optimalt 6 timers direkte sollys om dagen som minimum. Du skal også helst forberede jorden ordentligt, inden du planter dem. Fjern ukrudt og andre forhindringer, hvorefter du skal grave ca. 20-25 cm ned i jorden. Tilsæt gerne kompost eller lignende, så jorden vil have godt med næring, der giver dem liv. 

Nu skal du så købe dine tulipanløg – det kan du gøre i det fleste havecentre eller online. Husk at vælge en farve og sort, som du virkelig holder af, og som vil passe godt ind i haven med resten af planterne. Når du planter løgnene i den jord, du har forberedt, skal der være ca. 10 cm imellem dem, så de ikke ligger for tæt. Direkte efter bør du vande dine tulipanløg grundigt for at give dem en super start. Du behøver ikke vande efterfølgende, medmindre det ikke regner i lange perioder. Gødning er heller ikke nødvendig, da denne typer tulipaner klarer sig godt i naturen. 

Skal botaniske tulipaner plukkes?

Nu tænker du måske – skal jeg gå ud og plukke mine botaniske tulipaner? Som hovedregel ville vi sige, at svaret er nej, men det kan komme an på flere forskellige ting. 

Først og fremmest er de en vigtig del af din have, hvor de ser smukke ud. I haven kan både du og forbigående få lov til at nyde dem. Når det så er sagt, så er botaniske tulipaner oftest også mere sarte. Det betyder, at de er mere sårbare og generelt holder kortere tid end hybriderne, hvis de plukkes og sættes indenfor. Modsat nogle af de sorter, som er forældet og avlet med henblik på indendørs klima, så er botaniske tulipaners naturlige habitat jorden. Det er i jorden og med deres blade, at de optager energi og næring. 

multifarvede tulipaner i buket

Hvis du alligevel beslutter dig for at plukke dine botaniske tulipaner, så skal du huske at gøre det på det rigtige tidspunkt. Blomsterne skal være åbnet helt op, men må ikke være begyndt at visne eller famle. Du skal bruge et rent redskab til at skære stænglerne skråt og derefter sætte dem i friskt vand med det samme. For at forlænge blomsternes holdbarhed kan du tilføje en blomsternæringsopløsning i vandet og placere dem et køligt sted væk fra direkte sollys. 

Varianter af botaniske tulipaner

Nu når vi har snakket lidt om botaniske tulipaner, deres naturlige områder, og hvad de betyder for danskerne, så er det også vigtigt at vide, at betegnelsen ”botaniske tulipaner” faktisk dækker over en meget stor gruppe af forskellige tulipaner, der adskiller sig i farver, former og størrelser. Her vælger vi at nævne blot nogle få af de mest populære. 

Botaniske tulipaner

Tulipa Greigii

Tulipa Greigii er en anden populær sort af botaniske tulipaner. De har store blomster i forskellige farver, herunder røde, orange, pink og lilla. Hvad der gør denne sort unik, er deres dekorative, flerfarvede blade, der er marmorerede med forskellige nuancer af grønt og brunt. 

en hvid og blå Humilis tulipan

Tulipa Humilis

Tulipa humilis kaldes også ofte lav tulipan på dansk, og den har meget delikate blomster. Den findes i rød, pink, lilla, hvid samt mange andre farver. Selvom blomsten oprindeligt kommer fra egne omkring Libanon, Israel og Tyrkiet, så er den i dag en meget stor favorit blandt danske haveentusiaster.

Rød, hvid og gule Kaufmanniana-tulipaner

Tulipa Kaufmanniana

Tulipa kaufmanniana er en type af vilde tulipaner, der er kendetegnet ved sine store og farverige blomster, der åbner sig bredt ud. De kommer i mange farver som rød, gul, orange og pink. Disse tulipaner er kendt for deres tidlige blomstring, der allerede finder sted omkring marts og april. Denne type plante findes naturligt i bjergområderne omkring Centralasien som Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan. 

Gul Tarda tulipan

Tulipa Tarda

Tulipa tarda er også kendt som skovtulipan på dansk. Den kan blive ca. 20-40 cm høj. Når den blomstrer omkring maj og juni, har den små stjerneformede blomster, der bliver ca. 5 centimeter. Sjovt nok danner denne plante ikke blomster, hvis den er for meget i skyggen, og i Danmark ser du den tit i nærheden af nær bebyggelse. 

Der findes selvfølgelig mange andre sorter som Tulipa Gesnaeriana, Tulipa Turkestanica og Tulipa Sylvestris, som vi anbefaler, at du også tjekker ud.

Den kære fra 269 kr.
Den yndige fra 299 kr.
Den farverige fra 339 kr.
Den til fødselsdagen fra 319 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top