Bladene på min orkidé bliver gule: Hvad skal jeg gøre?

Pleje af orkidéen kan godt komme med et par overraskelser, og den mest almindelige er uden tvivl, når bladene begynder at blive gule. Men bare rolig – en orkidé med et enkelt gult blad er ikke alarmerende.. Men hvis din orkidé har flere gule blade, er det dog et tegn på sygdom. Hvorfor bliver orkidéblade gule? Hvad skal, når man opdager et gult blad på orkidéen? Her viser vi, hvordan du bør pleje dem.

Vanding af en orkidé

Hvorfor bliver orkidéeblade gule?

Orkidéen, som vi selv dyrker indendørs, er oftest fra tropiske arter. Denne plantes mere naturlige levevilkår bør altid respekteres så meget som muligt, så den kan blomstre. Et gult blad på en orkidé er en indikation af, at det er på tide at undersøge, hvad der kan være årsagen til dette. Er det et tegn på et vandingsproblem med din orkidé? Er det mangel på næringsstoffer? Her er hovedårsagerne til, at en orkidé får gule blade

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Pilea inkl. potte fra 189 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.

Vanding af orkidé

Overdreven vanding er den mest normal årsag til, at bladene bliver gule. Selvom orkideer gerne vil have et fugtigt miljø, bryder de sig ikke om stillestående vand. Hvis du vander for ofte og efterlade vand i potten, kan det forklare, hvorfor din orkidé begynder at få gule blade. 

Vandets pH-værdi 

pH-værdien på vandet til orkideer bør være mellem 5,5 og 7. Det svarer til pH-værdien, du finder i regnvand eller demineraliseret vand. Når en orkidé har et pH-problem, kan den ikke ordentligt assimilere mineralsalte, og det kan forklare bladenes gule farve.

Vanding af en orkidé
Vanding af en orkidé

Gødning af orkideer

Mens den vokser, og efterhånden som nye blade og blomster udvikler sig, har orkideen brug for flere næringsstoffer. Hvis du ikke gøder din blomstrende plante, så burde du overveje at prøve det. En specialgødning til orkideer er ideel, så planten får den rette næring.

Orkidésubstratet

Når sammensætningen af substratet ikke er egnet til orkideen, kan dens blade blive gule. Omplant din orkidé, hvis du ikke har gjort det i 2 år eller mere. Hertil skal du altid bruge et specialsubstrat til orkideer og en lidt større potte, men den behøver ikke være mere end bare et par centimeter større. 

gulnende blade af okker
Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Pilea inkl. potte fra 189 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.

Gult blad på orkidé: Hvad skal jeg gøre?

En orkidé med et gult blad, der falder ned, er ikke det samme som helt blad, der er helt gult. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du ikke beskærer din plante for tidligt.

gulnende blade af okker

Skal de blade på orkideer, der er blevet gule, klippes?

Hvis din plante bare har et enkelt blad, der er ved at blive gult, er der ingen grund til alarm. Hvis bladet, der falder ned, allerede er gammelt, kan det faktisk bare være et tegn på aldring. Din plante vil fra tid til anden komme af sine ældste blade. Du kan lade bladet tørre naturligt eller skære det af, hvis du foretrækker. 

Hvis din plante har blade, der bliver gule og slappe på samme tid, er det et tegn på råd. Når mere end halvdelen er ramt, betyder det, at alle rødderne formentlig allerede er rådne. På dette tidspunkt kan det være svært at redde din plante. Vi anbefaler dog altid, at du giver din orkidé en chance! 

Hvordan genopliver jeg en orkidé?

Din orkidé har bløde, gule blade, og det er uden tvivl tid til at ompotte den, hvis du skal hjælpe den med at få det bedre igen. I denne proces med din blomstrende plante ud, kan du også bedre inspicere den, rense den og give den nyt substrat. 

Start med at fjerne din orkidé fra potten. Nogle gange kan den godt side fast til rødderne. I dette tilfælde skal du klippe den fri fra potten med en saks eller et andet redskab. Det andet trin er at tjekke røddernes tilstand og skære eventuelle rådne rødder væk. Husk, at redskabet bør være rengjort, før du gør går i gang. Og hvis du vil genbruge den samme potte, så husk også at desinficere den. 

Læg et lag legakugler i bunden af din urtepotte for at optimere dræningen. Sæt din orkidé i potten, og dæk den med orkidéjord specielt til denne type plante. Lad derefter plante hvile i 2 til 3 uger, før du genoptager vanding.

lyserøde orkidéblomster
gulnende blade af okker

Hvordan undgår jeg orkidéblade, der bliver gule?

Hvis du vil undgå at få orkidéblade, der bliver gule, er det vigtigt: 

  1. Overvand ikke orkideen. 
  2. Lad underlaget tørre mellem 2 vandinger. 
  3. Fugt aldrig bladene under vanding. 
  4. Brug ikkekalkholdigt vand. 
  5. Tjek, at vandets pH-værdi er mellem 5,5 og 7. 
  6. Gød planten i dens vækst- og blomstringsperiode. 
  7. Overfodr ikke planten ved for meget gødning 

 Og det kunne ikke være nemmere at give en orkidé i gave til en, du holder af, om det er familie eller venner! Bestil en orkidé allerede i dag, og få den leveret hjem til dig eller en anden. 

Orkidé inkl. potte fra 339 kr.
Arrangement med orkideer fra 499 kr.
Pilea inkl. potte fra 189 kr.
Blomstrende plante (Floristens kreative valg) inkl. potte fra 229 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top