Sådan vælger du de bedste blomster til begravelse

Råd og vejledning

Sorgen er utrolig svær, og her er blomster et vigtigt symbol på vores nærvær, vores støtte og naturligvis også vores følelser. Valget af blomsterdekoration og -buket er derfor enormt væsentligt. Der er også mange faktorer, der har betydning: Du skal tage den afdødes personlighed i betragtning, det forhold, du har til deres tætte familie eller venner samt begravelses​​ceremonien, der afholdes.

Blomster til begravelse med den afdødes personlighed in mente

Begravelsesceremonien er det sidste ritual til ære for den afdøde. Dekorationen, du vælger, ses derfor som en hyldest til vedkommende.

Traditionelt gives der hvide blomster til minde om den afdøde, da de forbindes med respekt og positive, rene følelser. Der anvendes ofte populære, klassiske blomster som roser, orkidéer eller liljer.

Til kvinder kan valget også falde på blomster i creme- eller pasteltoner, der er med til at vise bløde, ømme og feminine kvaliteter. Til mænd vælges der ofte livlige og farverige nuancer samt landlige dekorationer inspireret af naturen.

Den afdødes alder kan også have betydning – i særdeleshed, hvis det er tale om et ungt menneske eller et barn. Her er normen, at man bruger farven hvid, og at blomsterkreationerne laves en smule mindre, men med finere detaljer.

Til voksne vælges en mere klassisk sammensætning i forskellige nuancer. Du kan vælge mellem de traditionelle buketter med eller uden bånd, urnepynt, rundpyntede dekorationer, blomsterkranse og andre flotte valgmuligheder.

Blomsterdekorationer til begravelser for voksne er mere personlige, og her må man også gerne være mere original i sit valg ift. farven eller designets højden. Lige nu er trenden, at man vælger simple og moderne dekorationer, der ikke nødvendigvis giver associationer til døden.

Du kan eventuelt gøre din blomsterdekoration personlig ved at tillægge et kort med en hilsen til den afdøde eller de nærmeste pårørende. Se vores guide til, hvordan sådan en hilsen kunne lyde. Eller læs vores guide til, hvad der kunne stå på bårebuketten til kisten.  

Valg af begravelsesblomster tilpasset leveringsstedet

Normalt anbefales det, at dine kondolencebuketter leveres ved ceremonien i kirken. Alt fra buketter til planter og blomstersammensætninger er passende her.

Blomsterne følger traditionelt set optoget helt hen til kirkegården. Det kan være praktisk at få buketten leveret ved graven, hvis ceremonien er afsluttet, under mindehøjtideligheder og på bestemte datoer som fx allehelgensdag. Her anbefaler vi især dekorationer lavet af årstidsbestemte blomster, at sige et sidste farvel med roser og dekorationer med planter, da de bedre kan tilpasse sig og er mere modstandsdygtige over for vind og vejr.

Hvis ceremonien finder sted i et krematorium, er der ofte strengere regler for valget af blomster. Af sundheds- og sikkerhedsmæssige årsager tillades der kun buketter med afskårne blomster, enkelte roser og specifikke blomsterarrangementer i godkendte beholdere.

Til sidst, men ikke mindst kan de også leveres direkte til den afdødes familie, hvis du ikke ved, hvornår ceremonien afholdes, eller hvis den måske allerede har fundet sted, og du bare gerne vil vise familien en fin gestus. Her er det bedst at vælge en dekoration, der ikke associeres med selve begravelsen. Det kan være en kondolencebuket, en original blomsterkreation eller en sammensætning af blomster og grønne planter.

Sådan vælger du blomster ud fra relationen til den afdøde

De centrale blomstermotiver, der bruges ved begravelse, vælges normalt af den afdødes tætte familie og pårørende. Det gælder bl.a. bårebuketter, kors, blomsterhjerter, kistepynt og andre større sammensætninger, der er synlige under ceremonien.

Her kan man med diskrete, mere moderne blomsterdekorationer være med til at skabe venlige omgivelser, der ærer og hylder den afdøde, men som ikke nødvendigvis leder tankerne hen på et lighus. Ud over begravelsesbuketter værdsættes det altid højt, hvis man kan se, at en dekoration eller sammensætning har et meget personligt præg.

Hvis der er tale om en professionel sammenhæng, eller hvis den afdøde var en fjern bekendt, skal man holde sig væk fra noget, der er alt for prangende. Det er bedre at vælge en buket, der viser respekt for den sorg, de tætteste pårørende gennemgår. Nogle gange vælger virksomheder eller organisationer dog en større krans for mere synlighed.

Hvilken farve blomster til begravelse? 

Valg af blomster til begravelse 

Når det kommer til valg af blomster til en begravelse, er det vigtigt at vælge blomster i farver, der udtrykker respekt og sorg. Der er flere forskellige farver, der kan være passende til en begravelse, her er der nogle forslag til hvilke blomster du kan overveje og hvad de symbolisere: 

  • Hvide blomster: Hvide blomster er et symbol på uskyld, renhed og respekt. De er en klassisk og tidløs mulighed, der passer godt til en begravelse. 
  • Lysblå blomster: Lysblå blomster kan udtrykke fred og ro. De tilføjer en beroligende og trøstende tone til begravelsesarrangementet. 
  • Lilla blomster: Lilla blomster står for respekt, beundring og sorg. Deres dybe farve kan tilføje et element af alvor og ærefrygt til begravelsen. 
  • Mørkerøde blomster: Mørkerøde blomster kan symbolisere kærlighed og respekt. De tilføjer en varm og følelsesladet stemning til begravelsen. 

Det er vigtigt at nævne, at valget af blomsterfarver kan variere afhængigt af kulturelle og personlige præferencer. Ved at vælge blomster i disse farver kan du skabe en atmosfære af ærbødighed og medfølelse ved begravelsen. 

Tidspunkter, hvor blomster ikke er passende

I nogle religioner ses blomster ikke som passende under begravelsen og sørgeprocessen. Det gælder bl.a. for både jødedommen og islam.

I jødedommen dekoreres graven fx ikke med blomster, men i stedet bruger de nærmeste pårørende små sten, der lægges på graven som et symbol på en lang sørgeperiode.

I islam er det ret almindeligt, man giver økonomisk støtte til den efterladte familie og hjælper med at betale begravelsen, og at man deler mad i flere dage efter dødsfaldet. I moderne tid ser man i stigende grad, at folk dekorerer de afdødes grave omkring den populære islamiske helligdag Eid.

I asiatiske kulturer skal man helst holde sig fra røde blomster som fx røde eller lyserøde pæoner, da de symboliserer held og velstand.

Begravelsesurne med en gul rose

Det er også værd at bide mærke i, hvilken type ceremoni, der vælges: bisættelse eller begravelse. Antallet af personer, der kremeres, stiger hvert år. Faktisk er det hos os i det protestantiske Nordeuropa endda gået hen og blevet den mest almindelige måde at blive begravet på. Mange mener, at det er unødvendigt at købe blomster, når den afdøde alligevel kremeres, og asken bliver spredt ud.

Mange gange kan man dog lægge blomster ved de ukendtes krav eller i en urnehal (også kaldet kolumbarium), som flere og flere kirkegårde nu har til rådighed. Det er dog vigtigt, at man respekterer den afdødes og deres families sidste ønsker. Hvis de bogstaveligt talt har sagt “ingen blomster eller kranse”, så er det dårlig skik ikke at overholde dette. På samme måde har nogle afdøde frabedt sig, at der bruges penge på begravelse og blomster, men kan i stedet have udtrykt et ønske om, at pengene bliver samlet ind til velgørenhed eller et andet formål, der betød meget for dem.

To personer kigger tilbage på en kiste
Bårebuket, farverig (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket, lyse nuancer (Floristens kreative valg) fra 449 kr.
Bårebuket i klassisk stil - rød og hvid fra 649 kr.
Båredekoration fra 599 kr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top