Orkide

Orkide

Tips til pasning af orkideer

Orkideer er smukke blomster, der pynter i mange vindueskarme rundt omkring. Mange mennesker er dog i tvivl om, hvordan de bedst plejer deres orkide. Det at vande, gøde og pleje din orkide, så den forbliver flot og fin, kan virke skræmmende, men det er slet ikke så svært.

Når du plejer din orkide, er det vigtigt at overveje dens oprindelse og dens liv i den fri natur. Med den viden kan du skabe de rigtige rammer for blomsten. Hvis du gør det, er der  god chance, for at din orkide forbliver lige så fin og flot, som da du fik den. Her på siden fortæller vi dig om de forskellige orkide-typer og giver tips og tricks til, hvordan du giver din orkide et langt og lykkeligt liv.

De forskellige typer af orkideer

Groft sagt findes der tre forskellige typer af orkideer: de træ-levende orkideer (epifytterne), de sten-levende orkideer (lithofytterne) og de jord-levende orkideer (de terrestriale). De tre forskellige typer har hver deres særpræg, hvilket er af betydning, når du overvejer, hvordan du bedst plejer din orkide og giver den et langt og lykkeligt liv.

Nedenfor fortæller vi dig om de tre orkide-typer og giver dig inspiration til, hvordan du giver den bedste pleje.

Den epifytiske orkide

I fri natur gror epifytterne typisk i trækroner. Her opnår den epifytiske orkide selv i tætbevoksede subtropiske områder det sollys, den har brug for. Også vanding sker her på naturlig vis i form af regnskyl. Plantens rødder bruges til at fastholde den i sin position. Det giver også planten den stabilitet, den har brug for.

Selvom man kunne fristes til at tro, at den epifytiske orkide bruger sine rødder til at trække næringsstoffer ud af sin værts grene, er det faktisk ikke tilfældet. Den bruger blot træet, fordi den kan placere sig højt oppe.

På den måde bliver tilførslen af vand og næringsstoffer minimal. Disse leveforhold forklarer også den epifytiske orkides fysiske kendetegn: Den vil ofte have kraftige og tykke blade, der kan bruges til at opmagasinere vand og næringsstoffer i længere tid og forsyne den i tørre perioder.

Den lithofytiske orkide

Den lithofytiske orkide vokser direkte på sten. Derfor er behovet for vanding og tilførsel af næringsstoffer også ved denne orkide-type minimal – som regel er den faktisk endnu lavere end ved epifytterne.

Den terrestriale orkide

De terrestriale orkideer adskiller sig en del fra de to førstnævnte typer af orkideer: Tilførslen af såvel vand som næringsstoffer er på grund af plantens placering højere, hvorfor også dens bulber og blade er mere spinkle og fine, da der ikke er behov for at lagre vand og næringsstoffer i længere perioder.

De forskellige orkide-typers særpræg er vigtige at have i mente, når du vander og plejer dem, og når du overvejer, hvor de skal stå.

Et langt og lykkeligt liv til din orkide

Selvom du placerer din orkide derhjemme i vindueskarmen, er det vigtigt at huske, at den oprindelig er en tropisk plante. Det betyder, at den har brug for en høj grad af varme og luftfugtighed. At placere din orkide direkte over en radiator kan derfor være en dårlig ide. Nedenfor får du inspiration til vanding, gødning og lys til din orkide.

Vanding af din orkide

Når du overvejer, hvor meget vand din orkide har brug for, er det vigtigt først og fremmest at tænke på blomstens leveforhold i naturen. Hvor meget og hvor ofte din orkide har brug for vand afhænger af, hvilken type din orkide er. Som udgangspunkt er det nok at vande din orkide én gang om ugen – om sommeren dog lidt mere og om vinteren lidt mindre.

Størstedelen af orkideerne i danske hjem er af typen "phalaenopsis", som er en epifytisk eller lithofytisk orkide. Denne orkide-type er kendetegnet ved sin evne til at lagre vand og næringsstoffer i bulberne og i de kraftige blade. Når du vander din orkide, så sørg for, at potten er godt og grundigt gennemvandet.

Derefter har planten cirka en uge til at nå at tørre ud i, inden den atter skal vandes. På denne måde skaber du omtrent de samme vilkår for planten, som den har i naturen. Har du derimod en terrestrial orkide, er det vigtigt, at blomsten får mere vand og ikke når at udtørre helt.

De jordlevende orkideer er nemlig ikke i samme grad i stand til lagre vand og næringsstoffer. Du kan opnå gode resultater ved enten at vande oftere eller ved at anvende mere finkornet kompost, der i højere grad kan lagre vand og næringsstoffer.

Gødning af din orkide

Som allerede nævnt er der betydelig forskel på de jordlevende orkideer og de andre to typer – trælevende og stenlevende. Dette stiller krav til din pleje af de forskellige orkideer. Der er mange forskellige slags gødning til orkideer på markedet.

Fælles for alle typer er, at det drejer sig om N-P-K-gødning, der indeholder de essentielle næringsstoffer, dine orkideer har brug for. Som udgangspunkt er det bedre at gøde for lidt end for meget, da for meget gødning betyder et forkortet liv for dine orkideer, så vær på vagt.

Orkideers årlige cyklus kan inddeles i to faser: vækstfasen og hvilefasen. I vækstfasen har orkideen brug for hjælp til at få de næringsstoffer, den har brug for. I denne periode kan det derfor give mening at hjælpe orkideen og gøde oftere – op til ved hver anden vanding.

I hvilefasen har blomsten derimod ikke behov for så meget hjælp, da den ikke skal bruge energi på at gro. Her kan du nøjes med at gøde en gang om måneden eller i perioder helt undlade at gøde.

Lys til din orkide

Planter har brug for lys til at trives. Mange tror dog, at orkideer ikke kan tåle sollys. Dette er kun delvist sandt. Det, som en orkide ikke kan tåle, er den varme, som direkte sollys i mange tilfælde genererer. Når du overvejer, hvor dine orkideer skal placeres, er det derfor vigtigt, at du først undersøger temperaturen i for eksempel vindueskarmen.

Hvis du har termoruder, behøver du i mange tilfælde ikke tænke på mængden af sollys, da glas-typen gør, at temperaturen ikke stiger så meget.

Gå på opdagelse i vores fine sortiment af flotte blomster

Vi håber, at du har fået glæde af vores tips og tricks til pasningen af din orkide. Du er velkommen til at gå på opdagelse i vores store udvalg af skønne blomster og lade dig inspirere yderligere her. Vi håber, at du finder det, du leder efter, i vores fine sortiment.