Sådan vælger du, hvilke blomster til begravelse er bedst

Råd og vejledning

Sorgen er utrolig svær, og her er blomster et vigtigt symbol på vores nærvær, vores støtte og naturligvis også vores følelser. Valget af blomsterdekoration og -buket er derfor enormt væsentligt. Der er også mange faktorer, der har betydning: Du skal tage den afdødes personlighed i betragtning, det forhold, du har til deres tætte familie eller venner samt begravelses​​ceremonien, der afholdes.

Sådan vælger du blomster til en begravelse afhængig af leveringsstedet

Normalt anbefales det, at dine kondolencebuketter leveres ved ceremonien i kirken. Alt fra buketter til planter og blomstersammensætninger er passende her.

 

Blomsterne følger traditionelt set optoget helt hen til kirkegården. Det kan være praktisk at få buketten leveret ved graven, hvis ceremonien er afsluttet, under mindehøjtideligheder og på bestemte datoer som fx allehelgensdag. Her anbefaler vi især dekorationer lavet af årstidsbestemte blomster, at sige et sidste farvel med roser og dekorationer med planter, da de bedre kan tilpasse sig og er mere modstandsdygtige over for vind og vejr.

 

Sådan vælger du blomster alt efter forholdet til den afdøde

De centrale blomstermotiver, der bruges ved begravelse, vælges normalt af den afdødes tætte familie og pårørende. Det gælder bl.a. bårebuketter, kors, blomsterhjerter, kistepynt og andre større sammensætninger, der er synlige under ceremonien.

Tidspunkter, hvor blomster ikke er passende

I nogle religioner ses blomster ikke som passende under begravelsen og sørgeprocessen. Det gælder bl.a. for både jødedommen og islam.

I jødedommen dekoreres graven fx ikke med blomster, men i stedet bruger de nærmeste pårørende små sten, der lægges på graven som et symbol på en lang sørgeperiode.

I islam er det ret almindeligt, man giver økonomisk støtte til den efterladte familie og hjælper med at betale begravelsen, og at man deler mad i flere dage efter dødsfaldet. I moderne tid ser man i stigende grad, at folk dekorerer de afdødes grave omkring den populære islamiske helligdag Eid.

I asiatiske kulturer skal man helst holde sig fra røde blomster som fx røde eller lyserøde pæoner, da de symboliserer held og velstand.

Det er også værd at bide mærke i, hvilken type ceremoni, der vælges: bisættelse eller begravelse. Antallet af personer, der kremeres, stiger hvert år. Faktisk er det hos os i det protestantiske Nordeuropa endda gået hen og blevet den mest almindelige måde at blive begravet på. Mange mener, at det er unødvendigt at købe blomster, når den afdøde alligevel kremeres, og asken bliver spredt ud.

Mange gange kan man dog lægge blomster ved de ukendtes krav eller i en urnehal (også kaldet kolumbarium), som flere og flere kirkegårde nu har til rådighed. Det er dog vigtigt, at man respekterer den afdødes og deres families sidste ønsker. Hvis de bogstaveligt talt har sagt "ingen blomster eller kranse", så er det dårlig skik ikke at overholde dette. På samme måde har nogle afdøde frabedt sig, at der bruges penge på begravelse og blomster, men kan i stedet have udtrykt et ønske om, at pengene bliver samlet ind til velgørenhed eller et andet formål, der betød meget for dem.