Hvordan tørrer jeg blomster?

Det har aldrig været så trendy som nu! Tørrede blomster er blevet en vigtig del af enhver smart boligindretning. De er en total must-have og et stilfuldt element til designerborde, arbejdsborde og vintageskænke. 

Tørrede blomster forbindes ikke længere med minder gemt i en gammel kiste eller liggende bagerst i skabet. I dag er tørrede blomster som pynt, både klassisk og helt moderne, og de giver et personligt og farverigt præg til vores valg af indretning. De kan endda sagtens udgøre midtpunktet på dit bord. Blomstertørring er ikke så vanskeligt som det ser ud til. Her er nogle tips til at lave din egen blomsterdekoration, så den matcher din smag. 

Det store spørgsmål: Hvilke blomster skal jeg tørre?

buket af tørrede blomster

Det bedste ved at gøre det selv er valgfriheden! Det er derfor fuldt ud muligt – og stærkt anbefalet – at du giver dig selv den største frihed, når det drejer sig om at komponere din buket af tørrede blomster. Føl dig ikke forpligtet til at efterligne en bestemt kombination eller tørre en færdiglavet buket. Du kan kombinere flere ideer og give fantasien frit løb, til at skabe en unik buket med dine yndlingsblomster. Pæoner, krysantemumtulipaner, hyacinter, amaryllis, valmuer eller cyklamen…  
Kun fantasien sætter grænser! 

Det er dog rigtigt, at nogle afskårne blomster egner sig bedre end andre, til bestemte tørringsteknikker. At skabe en blomsterdekoration med tørrede blomster, giver derfor en god mulighed for at vælge, plante og dyrke blomster specielt udvalgt til brug i din tørrede buket. Idet blomsterhandlerne altid er opmærksomme på de nyeste trends, tilbyder mange nu sortimenter af frø og planter, der er specielt udvalgt for deres tørreegenskaber. Det siger dog sig selv, at deres dekorative kvaliteter også er vigtige. 

Ved tørring af mindre blomster får du mest muligt ud af deres form, farve og højde. I lyse nuancer og med lange stilke er helichrysum – også kendt som immorteller eller stråblomster – ideelle, ligesom cypresurt er det, eller som kontrast superb gypsophila (almindeligvis kendt som brudeslør) i elegant hvid. Og hvordan kan man modstå de tidløse klassikere som hortensia eller rose – blomsterverdens dronningeblomster, selv når den tørres og med så mange farver. Lyserøde, røde eller hvide blomster – uanset hvad du vælger, vil din blomsterkomposition helt sikkert blive en succes. 

Men hvorfor ikke gå efter det originale med mindre hyppigt anvendte planter? Majskolber i forskellige farver, prydhvidløg, bomuld, bark og den simple tidsel passer perfekt til de forskellige tørringsmetoder, så der er ingen grund til at begrænse kreativiteten! Giv fantasien frie tøjler til at blande planter i den sammensætning, du selv vælger. Selvom tørring foregår med specifikke teknikker, er de alle sammen relativt lette at udføre. Du kan endda forsøge dig med eksotiske blomster. 

Hvordan laver man en buket tørrede blomster?

Den bedste periode at tørre blomster i, er normalt slutningen af sommeren. Vejret er som regel være relativt tørt, og blomsterne står smukt og i fuldt flor. Begyndelsen af foråret bør undgås. Det vanskeligste er at holde farverne på dine valgte blomster, så lyse som muligt. Derfor er det nødvendigt at træffe forskellige foranstaltninger, inden tørringsprocessen påbegyndes. Først skal du sørge for at vande planter godt, helst med lunkent vand, da det absorberes bedre end koldt. Det er også nødvendigt at skifte vandet regelmæssigt (dagligt for roser, for eksempel) for at forhindre det i at blive gammelt og ødelægge blomsterne. 

Og sidst, men vigtigst af alt: undgå direkte sollys. For meget sollys skader ikke kun kronbladene på de mere skrøbelige blomster, men skader også farverne mere generelt. Omvendt, hvis du foretrækker, at din buket har et ”vintage” falmet look, kan du gøre brug af sollyset, men altid med måde for ikke at ødelægge planten. 

Når du er klar til at tørre dine blomster, er processen i princippet ganske ligetil: undgå sol og lyskilder generelt. Et mørkt, tørt rum er det perfekte sted at tørre din buket. Hæng den frit på hovedet, og den vil gradvist frigive sin fugt, indtil bladene føles sprøde at røre ved, normalt ca. 4 uger senere. Sprøjt med hårspray for at give buketten styrke og glans – du kan endda bruge en glimmerlak afhængigt af den effekt, du ønsker at skabe. 

En anden mulighed, der er endnu enklere at gennemføre, er traditionel blomsterpresning. Denne teknik er velegnet til at udføre hele året rundt og indebærer at du placerer de blomster eller blade, du vil tørre, mellem siderne i en notesbog eller en anden bog. Placér noget tungt ovenpå for at gøre processen mere effektiv. Du kan derefter skabe en fantastisk scrapbog, mærke hvert eksemplar eller indramme en samling tørrede planter og få en smuk vintageeffekt. Der er mange andre ideer, du kan bruge, til en efterårsudsmykning. 

buket af tørrede blomster

Originale og dekorative ideer til wellness med brug af tørrede blomster

buket af tørrede blomster

Tørrede blomsterbuketter kan udtrykke mange originale ideer. Din blomsterdekoration kan således blomstre ved mere end én lejlighed. Hvorfor ikke skabe din egen potteplante til brug ved særlige lejligheder? For eksempel en potte fyldt med rosenblade – dermed kan du føje en ny dimension til en romantisk date. Et hjemmelavet potpourri er en god gave til en polterabend eller en ven eller venindes fødselsdag. Det giver et personligt præg og viser, hvor meget du værdsætter jeres forhold. En stilfuld krans vil imponere gæsterne til en housewarming eller en middag. Mere klassisk, men lige så bevægende er det, at tørre blomsterne fra en bryllupsbuket eller anden mindeværdig begivenhed. Det er den perfekte måde at bevare et minde på. 

Tørring af blomster er ikke kun en smuk dekorativ idé, men er også godt til wellnessbrug. Tørre buketter og tørrede planter danner generelt grundlaget for mange detox-kure. De havde en fremtrædende plads i vores bedstemødres remedier og har længe været brugt i komplementær eller alternativ medicin. For eksempel bruges mange tørrede planter til at lave infusioner. Disse opskrifter kan hjælpe til, at få os tilbage i form og føle os mere afbalancerede, takket være planternes beroligende egenskaber. Blandt de mange forskellige infusioner, der findes, er kogning af en liter vand med lavendel eller merian, der er kendt for at hjælpe til at slappe af og få det bedre i perioder med stress. Æstetiske, tiltalende og praktiske – naturlige tørrede blomster har det hele. Kunstige blomster har god grund til at tage sig i agt. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top